Sosy ostre do potraw

W świecie kulinarnym istnieje grupa ludzi, którzy żyją na krawędzi smaku. Są nimi wielbiciele ostrych sosów, entuzjaści pikantnych doznań, którzy nie wahają się poddać swoje podniebienia piekielnej próbie. To społeczność pełna pasji, której członkowie są gotowi odkrywać najbardziej palące smaki z różnych zakątków globu. Wielbicielom ostrych sosów mogą zasmakować te, które swoim smakiem wzbogacają kuchnię Azji Południowo-Wschodniej. Co to za sos i do jakich potraw można go stosować?

Azjatyckie sosy Sambal

mega sos ostry sambalKuchnia Azjatycka słynie z wielu sosów. Bardzo często możemy spotkać takie sosy na bazie papryczek chili. Każdy wielbiciel ostrych dań powinien skosztować mega sos ostry sambal, który został wykonany z papryczek chili. Często nazywamy go również jako pasta chili, ponieważ po utarciu papryczek lub zmiażdżeniu, przypominają pastę. Wielu zastanawia się jak wykorzystać sos sambal. Istnieje na to wiele sposobów. Sambal doskonale komponuje się z różnymi daniami mięsnymi, rybnymi i wegetariańskimi. Możemy dodawać go do wszystkiego, chociażby dodać możemy do duszonych mięs, wędzonych ryb, krewetek lub smażonych tofu, aby wzbogacić ich smak i nadać im ostrzejszego charakteru. Nic nie stoi na przeszkodzie do tego, aby używać go jako składnik aromatycznej marynaty do mięsa, drobiu lub ryb. Dodając go do mieszanki z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i innymi przyprawami, stworzymy tym wyjątkową kompozycję, która nada potrawom intensywny smak i pikantność. Doskonale sprawdza się również  jako dodatek do dań z makaronem lub ryżem. Można  dodać go do sosu pomidorowego, bazy curry lub sosu sojowego, aby podkręcić pikantność i nadać potrawom dodatkowej głębi smakowej. Świetnie dodaje się również jako zwykły dodatek do różnego rodzaju kanapek albo składnik do zup  i  gulaszu. Sambal jest często również używany jako przyprawa do potraw z woka. Nadaje im ostrości, smaku i aromatu. Sos ten jest na tyle wszechstronny, że można go wykorzystywać na wiele sposobów i miłośnikom ostrych dań w cale się nie nudzi. Sos jest gęsty, możemy zakupić go najczęściej w słoiczku przypominającym ten do koncentratu pomidorowego. 

Ostrość sambalu może być bardzo intensywna, dlatego najlepiej zaczynać od niewielkiej ilości i dostosować ilość do naszych preferencji smakowych. Sambal to nie tylko ostry sos, ale także ekscytujący składnik, który może wzbogacić każde danie i dodać im niepowtarzalnego charakteru. Dobrze komponuje się z makaronem i ryżem, chociaż może być też wykorzystywany do innych dań. Nawet mile widziany jest na zwykłych kanapkach.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Gotowanie